WSTĘP
ROZDZIAŁ I.
WARUNKI PODEJMOWANIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ W HOTELARSTWIE
1.1. Rynek i produkt turystyczny
1.2. Warunki prawne
1.3. Warunki materialne
1.3.1. Sezonowość ruchu turystycznego
1.3.2. Rynek - segmentacja
1.3.3. Założenia programowe obiektu
1.4. Jakość w usługach hotelarskich
ROZDZIAŁ II.
PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI HOTELARSKIEJ
2.1. System klasyfikacji i kategoryzacji zakładów hotelarskich
2.2. Rodzaje usług hotelu
2.3 Schemat organizacyjny hotelu
2.3.1. Komórki funkcjonalne
2.3.2. Komórki usługotwórcze
2.3.3. Komórki pomocnicze
2.4. Analiza SWOT
ROZDZIAŁ III.
ORGANIZACJA MARKETINGU W HOTELACH
3.1. Produkt - kreowanie produktu turystycznego hoteli
3.2. Ceny w hotelarstwie
3.3. Kanały dystrybucji
3.4. Promocja produktu hoteli
ROZDZIAŁ IV.
ROLA I ZADANIA PERSONELU HOTELOWEGO
4.1. Polityka kadrowa a kształtowanie profesjonalizmu załogi hotelu
4.2. Metody i techniki doskonalenia systemu kadrowego
4.2.1. Dobór kadr
4.2.2. Adaptacja zawodowa
4.2.3. Rozwiązywanie konfliktów
4.2.4. Motywacja podwładnych do pracy
PODSUMOWANIE
BIBLIOGRAFIA
SPIS TABEL
SPIS RYSUNKÓW I SCHEMATÓW
ANEKS