Wstęp
Rozdział I.
Istota diagnozy ekonomiczno-finansowej w przedsiębiorstwie
1.1. Definicja przedsiębiorstwa
1.2. Istota kondycji finansowej przedsiębiorstwa
1.3. Pojęcie, znaczenie i przedmiot analiz ekonomiczno-finansowych
1.4. Rachunkowość podstawowym źródłem informacji w analizie ekonomiczno-finansowej
1.5. Analiza kondycji finansowej przedsiębiorstwa - analiza wskaźnikowa
1.5.1. Wskaźniki płynności finansowej
1.5.2. Wskaźniki rentowności
1.5.3. Wskaźniki sprawności działania
1.5.4. Wskaźniki zadłużenia
Rozdział II.
Rachunkowość zarządcza w procesie zarządzania przedsiębiorstwem
2.1. Pojęcie rachunkowości zarządczej i jej rola w zarządzaniu przedsiębiorstwem
2.2. Rachunkowość zarządcza strategiczna i operacyjna
2.3. Pojęcie i klasyfikacja kosztów na potrzeby zarządzania
2.4. Rachunek kosztów zmiennych
Rozdział III.
Istota analizy wrażliwości
3.1. Próg rentowności i jego przydatność w zarządzaniu przedsiębiorstwem
3.2. Próg rentowności w produkcji jedno- i wieloasortymentowej
3.3. Analiza wrażliwości w progu rentowności
3.4. Dźwignia operacyjna
Rozdział IV.
Ocena przedsiębiorstwa X na podstawie analizy wrażliwości
4.1. Ogólna charakterystyka badanego przedsiębiorstwa
4.2. Analiza uzyskanych przychodów
4.3. Analiza poniesionych kosztów
4.4. Analiza wyniku finansowego
4.5. Analiza progu rentowności
4.6. Zarządzanie w dobie kryzysu
Podsumowanie
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Spisi schematów
Aneks