WSTĘP
ROZDZIAŁ I.
RACHUNKOWOŚĆ W SYSTEMIE ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM
1.1. Ogólna definicja rachunkowości
1.2. Normy prawne rachunkowości w Polsce
1.3. Funkcje rachunkowości
1.4. Podstawowe zasady rachunkowości
1.5. Elementy systemu rachunkowości
ROZDZIAŁ II.
ZARZĄDCZE ASPEKTY RACHUNKOWOŚCI
2.1. Rachunkowość zarządcza jako system informacyjny zarządzania
2.2. Ewolucja rachunkowości zarządczej
2.3. Rachunkowość zarządcza a rachunkowość finansowa
2.4. Rachunkowość zarządcza a rachunek kosztów
2.5. Rachunkowość zarządcza a kontroling
ROZDZIAŁ III.
WYKORZYSTANIE RACHUNKOWOŚCI ZARZĄDCZEJ NA POTRZEBY KONTROLINGU
3.1. Geneza kontrolingu
3.2. Istota i zakres kontrolingu
3.3. Funkcje kontrolingu
3.4. Klasyfikacja kontrolingu
3.5. Controller w przedsiębiorstwie
ROZDZIAŁ IV.
BUDŻETOWANIE JAKO NARZEDZIE KONTROLINGU
4.1. Pojęcie i funkcje budżetowania
4.2. Zasady sporządzania budżetów
4.3. Etapy procesu budżetowania
4.4. Metody sporządzania budżetów
4.5. Klasyfikacja budżetów
ROZDZIAŁ V.
SYSTEM KONTROLINGU W PRZEDSIĘBIORSTWIE XYZ
5.1. Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa XYZ
5.2. Przesłanki wprowadzenia kontrolingu w przedsiębiorstwie XYZ
5.3. Budżetowanie jako istotny element kontrolingu w przedsiębiorstwie XYZ
5.4. Funkcjonowanie ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwie XYZ
5.5. Ocena wprowadzonego kontrolingu operacyjnego w przedsiębiorstwie XYZ
ZAKOŃCZENIE
BIBLIOGRAFIA
SPIS TABEL
SPIS RYSUNKÓW